Preveč razvite prsi pri moških imenujemo ginekomastija in je povsem neškodljiva

Ste moški in imate občutek, da so vaše prsi večje kot je to normalno? Brez strahu, gre za stanje preveč razvitih prsi pri moških, ki ga z eno besedo imenujemo ginekomastija in je povsem nenevarno. Lahko se pojavi v katerem koli starostnem obdobju, najpogosteje pa pri adolescentih.

Povečane prsi se pojavijo na račun prekomernega razraščanja žleznega tkiva in se lahko pojavi zgolj na eni dojki, najpogosteje pa na obeh. Težava je povsem neškodljiva, a močno vpliva na slabšo samopodobo marsikaterega moškega in adolescenta, mnogi pa se zaradi tega odpovedo nekaterim fizičnim aktivnostim in intimnosti.

Najpogostejši vzroki za nastanek ginekomastije

Povečane prsi pri moških so posledica povečane koncentracije estrogenov in estrogenu podobnih snovi v krvi. Zaradi tega prihaja do porušenega razmerja med moškimi in ženskimi spolnimi hormoni, posledica česar je ginekomastija oziroma povečano razraščanje žlez in s tem tudi prsi.

Zakaj prihaja do tega, je odvisno od številnih dejavnikov. Kadar je ginekomastija pogostejša pri adolescentih in starejših moških, je fiziološkega izvora. Lahko je tudi posledica nekaterih zdravil, in takrat govorimo o farmakološki ginekomastiji. Če pa so povečane prsi posledica sistemskih obolenj, hormonsko aktivnih tumorjev ali prirojenih motenj v delovanju hormonov, potem govorimo o patološki ginekomastiji.

Kako se spopasti z ginekomastijo?

Razveseljivo je, da se v določenih primerih ginekomastija lahko sama od sebe popravi. Najpogosteje je to pri mnogih adolescentih, po prenehanju jemanja nekaterih zdravil ali pri novorojenčkih. Kadar pa so povečane prsi prisotne več let, je malo verjetno, da se bo stanje izboljšalo.

V tem primeru je možno le kirurško zdravljenje, ki je možno le takrat, ko je ginekomastija prisotna vsaj 12 mesecev. Glede na stopnjo zahtevnosti posega, lahko operacija poteka v lokalni ali pa splošni anesteziji. Po posegu so rane pokrite z obliži, pacient pa mora na mestu posega nositi kompresijsko oblačilo.